Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

Sivas - İmranlıSivas - İmranlı
ÇANDIRÇANDIR
KöyüKöyü
wwwwww
candirkoyudernegicandirkoyudernegi
netnet
Yeni sitemizin tasarımı ve kullanışı nasıl
Anket Anket

Dernek
Dernek Logosu Dernek Logosu

Basın Bülteni Basın Bülteni


Çeşitli Bilgiler Çeşitli Bilgiler

Radyo Radyo


EtkinlikEtkinlik Kayıt Formu Kayıt FormuEtkinliklere kaydolmak için tıklayınız
UlaşımUlaşım Krokisi Krokisi
İletişimİletişim Formu Formuinfo@candirkoyudernegi.net
SohbetSohbet Bölümü BölümüDolu dolu ve hoşça vakit geçirmek için
DavetDavet Bölümü BölümüTanıdıklarınızı çağırın sitemizi canlandırın
Reklamlar Reklamlar

Memurlar Memurlar

GEZİ YAZİLARİ HAKKİNDA.

Gezi yazilari hakkinda.


defa gösterilmiştir
Koy gezisi donusu en guzel gezi yazisini sitemizde yayinliyacagiz.

GEZİ; yurt içinde ve yurt dışında yapılır ki, yolculuk, seyahat aynı anlamdadır. Bir kimsenin gezip gördüğü yerleri yazı ile anlatan ese­re seyahatname denir. Seyahatnameler; tarih, coğrafya gibi bilimlerin yardımcı kaynakları arasındadır; eskidikçe önemi artar. Bilinmiyen, görülmiyen bir yeri, bir memleketi, olayları, dekorları; manzaraları, in­sanları, eşyaları, renkleri, lezzetleri, çalışmaları, yaşayışları, gelenek­leri içerisinde tanıtmak gayesiyle izlenimleri kaleme almıya gezi yazısı adı verilir.

Gezi yazıları; gezilip görülen yerlere dair bilgi vermek, o yerlerin güzelliklerini ve görülmeye değer yanlarını göstermek amacını taşır. Usta bir yazarın bu çeşit bir kitabını okuyan kimse, o yerleri, insan­ları, âdeta görmüş gibi olur. Gezen bir insanın gözlem alam genişler. «Çok yaşıyan değil, çok gezen bilir» gerçeğine erişir. Çünkü, görmek, tanımak, kültürün en sağlam temelidir.

Gezi edebiyatı; insanların çok eski çağlardan beri merakla izledik­leri bir kompozisyon türüdür. Uygarlıkların anlaşmasında, ülkenin diğer bir ülkeyi tanımasında büyük rol oynar. Ülkelerin, eşsiz doğa, uygar güzellikleri, dünyanın her yanında çalışan, didinen, savaşan insanların hayatı; örfler, gelenekler, günlük yaşayışlar, şehirler, nehirler, çöllerin serapları, kutupların buzları vahşilerin garip âdetleri, daha sayısız ko­nular, seyahat edebiyatının kaynaklarıdır.

Gezi yazılarında, gezilen, görülen yerlerin ilgi çekici yanlarile başlıca özellikleri belirtilmeli, okuyucuların daha geniş bilgi, görgü edinmeleri için, karşılaştırmalar yapılmalı; her zaman, her yer­de görülebilen ayrıntıları anlatmaktan kaçınmalıdır.

İnsan gezi sırasmda; bir çok yerler gezer, birçok insanlarla tanı­şır, şehirler, müzeler, kitaplıklar, anıtlar, çarşılar, parklar, binalar, sokaklar, okullar, hastaneler, tiyatrolar, sinemalar, matbaalar, gazete ida­rehaneleri, manzaralar görür; coğrafya bilgisi artar, görüş ufukları ge­nişler. İşte bütün bunlar, hikâyedeki hareket planında olduğu gibi an­latılmalıdır.

Seyahatin izlenim ve gözlemini bellekte tutmak güç olacağı için, gezi boyunca not almak gerekir. Alman notlar, araya konarak, kişisel bir görüş, düşünüş ve duyuş açısından, hareket planına göre yazılma­lıdır. Gezilen, görülen yerleri yazmak, gezi yazılarının ana konusudur. Gezi yazılarında; yalnız görülen, duyulanlar an­latılmalı; uydurma, yanlış fikirlere yer verilmemelidir.

Gezilen ülkenin, görülen ve görülmeyen özellikleri; köy, şehir, okul, fabrika hepsinin üstünde insanlar bilgili bir gözlemle ortaya konulmalıdır. Yazarla birlikte gezilen yerleri, adım adım beraberce dolaşman, insanlarla beraberce konuşup, onları beraberce dinlemeliyiz. Geziye çıkmadan önce gidilecek, görülecek yerler hakkındaki yazdan okumak, harita ve resim­leri incelemek, onları daha iyi tanımamızı sağlar.

YORUM GÖNDERYORUM GÖNDER
  Adınız Soyadınız :
  Mesajınız :
Not : Lütfen küçük harf kullanınız. Maksimum 500 karakter

Önemli Not : Gönderilen mesajlar sistem tarafından kayıt altına alınmakta olup site yöneticileri tarafından görülmektedir. Lütfen bu hususa dikkat edelim ve başkalarını rahatsız edici mesajlar göndermeyelim.
Sayfa Üretim süresi :0,3125

© 2016 candirkoyudernegi.net
Çandır Köyü Web Portalı http://www.candirkoyudernegi.net

Tam Ekran